PE, 13. marca, ob 9. uri, 9.00–15.30
Nov zagon za (ustvarjalni) dokumentarni film
Strokovni dogodek Slovenskega filmskega centra in zavoda Motovila (Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji)
Steklena dvorana Lili Novy

Slovenski ustvarjalni dokumentarni film je vse prodornejši na mednarodni ravni, vedno več gledalcev ima tudi v domačih kinematografih, v prihodnjem strateškem obdobju Slovenskega filmskega centra (2020–2024) pa bo eden od treh osrednjih stebrov filmske ustvarjalnosti (poleg igranega in animiranega filma). Z ambicijo strateškega spodbujanja razvoja dokumentarnega filma in oblikovanja optimalnih pogojev za njegov ustvarjalni in produkcijski zagon ter mednarodno uveljavitev Slovenski filmski center in zavod Motovila (Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji) v okviru Festivala dokumentarnega filma organizirata strokovni dogodek.

Z mednarodnimi gosti in domačo strokovno javnostjo bomo spregovorili o izbranih primerih dobrih praks, ki so v nekaterih evropskih državah uspešno spodbudile razcvet ustvarjalnosti dokumentarnega filma. Ob njih bomo iskali navdih za spremembe in nove pristope v Sloveniji, predvsem pri oblikovanju pogojev financiranja dokumentarnega filma, (samo)organiziranju in usposabljanju filmskih ustvarjalcev, večanju vidnosti dokumentarnega filma ter pozicioniranju slovenskih dosežkov v tujini.

Seminar v angleškem jeziku in slovenskem jeziku (brez tolmačenja).

Več informacij: www.sfc.si in www.motovila.si

 

 

 


Prijave udeležbe so obvezne do torka, 10. marca (do 12.00 ure) na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Zainteresirano strokovno javnost spodbujamo k udeležbi na celotnem dogodku!
Prosimo, da ob prijavi navedete, ali se nameravate udeležiti celotnega seminarja ali posameznega (dopoldanskega / popoldanskega) dela.


 

Urnik:

9.00–9.30  Registracija

9.30–12.00  DOPOLDANSKI DEL
1. Uvod: Presek podpore dokumentarnim filmom v obdobju 2011–2019
   Nataša Bučar (Slovenski filmski center, j. a., direktorica)
2. Inspirativni primeri podpornih okolij za (ustvarjalni) dokumentarni film
   Helle Hansen Vid Neyst (Norveški filmski inštitut, filmska komisarka)
   Søren Tarp Christensen (Danski filmski inštitut, producent)
   
12.00–13.30  Odmor za kosilo 

13.30–15.30  POPOLDANSKI DEL
  Pozicioniranje in večanje vidnosti (ustvarjalnih) dokumentarnih filmov

13.30–14.00  Brigid O'Shea (vodja industry programa, DOK Leipzig / ustanoviteljica    Združenja dokumentarnega filma Evrope (Documentary Association of    Europe)) – video predavanje

14.00–15.30  Strokovni posvet za nov zagon dokumentaristike
  Sodelujoči:
   Petra Seliškar (Petra Pan Film, režiserka in producentka)
   Boštjan Virc (Studio Virc, producent)
   Rok Biček (Cvinger film, režiser in producent)
   Matjaž Ivanišin (režiser)
   Nataša Bučar (Slovenski filmski center, j.a., direktorica)
   Povezovalec: Siniša Gačić (novinar in režiser)

 

 

MEDNARODNI GOSTI:

Helle Hansen Vid Neyst (Norveški filmski inštitut), selektorica dokumentarnih filmov
Novinarka in režiserka številnih televizijskih dokumentarnih filmov. Med 2011 in 2016 deluje kot selektorica dokumentarnih filmov pri Danskem filmskem inštitutu, od oktobra 2016 pa to nalogo opravlja za Norveški filmski inštitut.

Søren Tarp Christensen (Danski filmski inštitut), producent/svetovalec
Filmski strokovnjak z več kot 30 leti izkušenj na različnih nivojih ustvarjanja dokumentarnih filmov, vključno s prisotnostjo na številnih mednarodnih programih usposabljanja in dostopa do trgov. Na Danskem filmskem inštitutu je odgovoren za analizo projektov, ki aplicirajo za finančno podporo, ter svetovalno podporo pri produkciji.

Brigid O'Shea (DOK Leipzig Industry / Združenje dokumentarnega filma Evrope – DAE), vodja
Vodja strokovnega programa mednarodnega filmskega festivala DOK Leipzig od l. 2015. Poznavalka dokumentarnega filma v Evropi in širše, od februarja 2020 ustanoviteljica in vodja Združenja dokumentarnega filma Evrope – nove mednarodne pobude za razvoj dokumentaristike. Deluje kot predavateljica na različnih evropskih programih usposabljanja, s poudarkom na temah, kot so možnosti razvoja, financiranja in koprodukcij dok. filmov. 


DOMAČI GOSTI:

Petra Seliškar (Petra Pan Film), režiserka in producentka
Po diplomi na nizozemski Akademiji za film in televizijo NFTA in postdiplomskem študiju režije in produkcije na Northern Media School v Sheffildu je leta 2002 ustanovila zavod Petra Pan Film, ki producira predvsem ustvarjalne dokumentarne filme. Je so-ustanoviteljica mednarodnega festivala dokumentarnega filma MakeDox v Makedoniji. Živi in dela med Ljubljano in Skopjem.

Boštjan Virc (Studio Virc), producent in scenarist
Po ustanovitvi družinskega podjetja Studio Virc l. 1992 se najprej ukvarja predvsem s komercialnimi produkcijami, leta 2011 pa se posveti avtorskemu filmu. Tvori produkcijsko-avtorski tandem z režiserjem in scenaristom Žigom Vircem (Houston, imamo problem!, vesna za najboljši celovečerni film 2016 in slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja). Deluje mednarodno, npr. z HBO Europe, Al Jazeero in Netflixom, njegovi filmi pa so bili predstavljeni na festivalih Tribeca New York, Toronto IFF, Karlovy Vary, IDFA Amsterdam, BFI London. Je diplomant EAVE, predava na različnih mednarodnih filmskih delavnicah in festivalih in je delegat v evropski zvezi producentov (CEPI).

Rok Biček (Cvinger film), režiser, scenarist in producent
Za svoj izrazit avtorski pristop je kot režiser prejel številne nagrade že v študijskih letih. Igrani celovečerni prvenec »Razredni sovražnik« je bil premierno prikazan in nagrajen na Tednu kritike v Benetkah (2013) in bil nominiran za evropsko nagrado LUX 2014. Je dobitnik nagrade Prešernovega sklada 2020 za celovečerni dokumentarni film »Družina«, ki je bil premierno prikazan in nagrajen na Tednu kritike v Locarnu (2017)  in nagrajen z vesno za najboljši film l. 2017. Rok vodi produkcijsko hišo Cvinger film s podružnico na Dunaju, osredotoča se na sodelovanje z režiserji svoje generacije, kot so Olmo Omerzu, Sara Kern, Maja Prelog in Lun Sevnik, trenutno pa pripravlja svoj tretji celovečerni film, Črno mati zemlo.

Matjaž Ivanišin (režiser)
Od diplome na študiju filmske in televizijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani l. 2007 deluje kot samozaposlen v kulturi. Za svoje dokumentarne in igrane filme je prejel več nacionalnih in mednarodnih nagrad; je eden najopaznejših dokumentaristov mlajše generacije. Njegov dokumentarni prvenec »Playing Men«, prejemnik vesne za najboljši dokumentarni film l. 2017, je svetovno premiero doživel v tekmovalnem programu festivala FIDMarseille. V tekmovalni sekciji Cineasti del presente festivala v Locarnu pa je prvič bil prikazan tudi njegov prvi celovečerni igrani film »Oroslan« (2019).

Siniša Gačić (novinar in režiser)
Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani je zaključil študij filmske in televizijske montaže ter magisterij iz filmske režije. Oba njegova celovečerna dokumentarna filma sta prejemnika vesen: »Boj za« – najboljši celovečerni film l. 2014 ter »Hči Camorre« – najboljši dokumentarni film 2019. Od leta 1999 dela na Televiziji Slovenija, kjer kot novinar, urednik in voditelj sodeluje z različnimi uredništvi. Več let piše za Mladino.