NAZAJ
Jonas Mekas: 3x kratki
Originalni naslov:
Jonas Mekas: 3 Shorts
Angleški naslov:
Jonas Mekas: 3 Shorts
Sekcija:
POSVEČENO: JONAS MEKAS
Država, letnica:
ZDA, 1978-2003
Trajanje filma:
105
Režija:
Jonas Mekas
Podnapisi:
/
Jezik:
angleščina

Ogled filma v kinematografih:

čet., 10.03.2022 18:00 Slovenska kinoteka Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena

Deli povezavo
Opis:
Williamsburg, Brooklyn
ZDA, 1950/2003; 15' 16mm
Williamsburg, Brooklyn predstavlja Mekasov radostni vzklik mladosti, ki je po dolgih letih ždenja v različnih begunskih taboriščih porušene Evrope naposled prečkal ocean in se naselil v New Yorku. Dragocena poema prinaša prvo filmsko gradivo, ki ga je Mekas posnel s svojo kamero znamke Bolex. Obenem je to tudi zadnji film, ki ga je Mekas objavil na filmskem traku, preden je svoj Bolex nepovratno zamenjal z digitalno tehnologijo. Film je bil izvirno posnet leta 1950; potem je Mekas leta 1972 dosnel nekaj prizorov in v sedanjo obliko zmontiral leta 2003.

"Posnetki, ki sem jih ustvaril leta 1950 ob svojem prvem letu v New Yorku, natančneje, v Brooklynu. Williamsburg je bil beden mali predel Brooklyna, ki so ga tedaj večinoma naseljevali litovski priseljenci. To je bil moj novi dom. Bolj klavrn, ampak vseeno dom. Vedel sem, da je v Williamsburgu živel nekoč Henry Miller. Vsak dan sem šel mimo njegove hiše. Zato sem bil vesel, da sem tam. In bil sem svoboden! Svoboden in svež lastnik prve kamere Bolex." (Jonas Mekas)


V sredini
In Between
ZDA 1978; 52' 16mm
Mekas je snov za film, zmontiran leta 1978, posnel med 1963 in 1967. Namenjen je bil za film Walden, vendar se ga je odločil prihraniti za pozneje. Povečini prikazuje prizore iz New Yorka ter peščico izletov v Washington in San Francisco, kjer potekajo prvi masovni protesti proti vojni v Vietnamu. V objektiv ujame umetniške somišljenike Allena Ginsberga, Jacka Smitha, Shirley Clarke in druge, medtem ko se s Salvadorjem Dalíjem šali med njegovim slikarskim performansom z manekenko, poškropljeno z brivsko peno.


Prizori iz življenja Andyja Warhola
Scenes From the Life of Andy Warhol
ZDA, 1990; 37' 16mm
Prizori iz Warholovega življenja, njegovega kroga prijateljev in "zvezdnikov", od sredine šestdesetih let, ko so The Velvet Underground priredili svoj prvi koncert, do sredine osemdesetih, ko je vse več časa preživljal na posestvu v Montauku na Long Islandu. Prizori delovnega procesa in newyorških razstav, pa Allen Ginsberg, Peter Orlovsky, Nico, John & Yoko, Joe Dallesandro in številni drugi.