NAZAJ
Tovarne delavcem
Originalni naslov:
Tvornice radnicima
Angleški naslov:
Factory to the Workers
Sekcija:
AKTUALNI, DRUŽBENO KRITIČNI
Država, letnica:
Hrvaška, 2021
Trajanje filma:
105
Režija:
Srdjan Kovačević
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
hrvaščina

Ogled filma v kinematografih:

sob., 12.03.2022 15:45 Kosovelova dvorana Nakup
tor., 15.03.2022 20:30 Kosovelova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena

Deli povezavo
Opis:
Projekciji 15.3. sledi predstavitev ekipe in pogovor z ustvarjalci.

Tovarna ITAS, nekoč ponos socialistične Jugoslavije, ustanovljena leta 1960, je v tranziciji skoraj postala žrtev privatizacijske lopovščine. Leta 2005 so delavci lastnike dobesedno izgnali, nato pa po seriji demonstracij, gladovnih stavk in sodnih postopkov leta 2007 prevzeli oblast; vzpostavili so delavski svet in upravni odbor ter izvolili izvršnega direktorja. ITAS je postal prvi in edini primer uspešnega delavskega prevzema tovarne v postsocialistični Evropi. Ko je dokumentarna ekipa po desetih letih od prevzema začela spremljati delavski vsakdan metalurškega obrata, so bili prve razpoke in nesoglasja v vodenju več kot očitni; ITAS je bil pred največjo preizkušnjo, kako ostati konkurenčen v grobem kapitalističnem ustroju.

"Moj prvotni namen je bil pokazati dober primer, deliti znanje v upanju, da bodo takšna prizadevanja lahko utrla pot pravičnejšemu gospodarstvu. Toda ob vsakodnevni navzočnosti med delavci sem se zavedel, da je zgodba veliko bolj zapletena. Kapitalizem kot sistem je še vedno okvir, znotraj katerega morajo preživeti vse alternativne oblike proizvodnje. Delavci so razpeti med zvestobo ideji o samoupravljanju in potrebo po večjih prihodkih, ki jih ITAS ne more zagotoviti. Namen filma je prikazati celovitost kapitalističnega gospodarstva, ki alternativne organizacijske modele opredeljuje veliko bolj, kot je pripravljen priznati romantiziran pogled." (Srdjan Kovačević)


Pogovor o delavskem lastništvu
15. 3., po projekciji filma Tovarne delavcem z začetkom ob 20.30

V soorganizaciji z Inštitutom za ekonomsko demokracijo
Po projekciji dokumentarnega filma Tovarne delavcem bo pogovor s Srdjanom Kovačevićem, režiserjem filma, in Dragom Vargo, nekdanjim sindikalnim predstavnikom, danes pa direktorjem delavskega podjetja Itas. Gledalec je z dokumentarnim filmom umeščen v turbulentne čase poslovnih težav, menedžerskih prevar in delavske želje po dostojnem plačilu. V pogovoru se bomo dotaknili vloge delavskega lastništva v kapitalizmu, razkrili motive antagonistov Itasove zgodbe in se spraševali o prihodnosti alternativnih modelov lastništva v gospodarstvu. Pogovor bo vodil Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo, organizacije, ki po vzoru najboljše tuje prakse v Slovenijo vnaša svež veter na tem področju.