Casa Susanna
Casa Susanna
Casa Susanna
V petdesetih letih 20. stoletja je bila v ZDA ob homoseksualnosti tabu tema tudi transspolnost. V tem času se je na podeželju v zvezni državi New York oblikovala skrivna skupina moških, ki so se čez vikend, preoblečeni v ženska oblačila, srečevali in zabavali v Casa Susani, idilični leseni hiši ob gozdu, ki je sodelujočim na zgodnji stopnji transidentitete dajala prepotrebno zavetišče. Diane in Kate, danes osemdesetletni ženski, se spominjata zgodnjih dni, ko jim je legendarna Susana zagotavljala zatočišče pred nerazumevajočo in puritansko javnostjo. Lifshitz je s tem filmom sklenil neformalno trilogijo na temo transspolnosti, s filmoma Wild Side in Punčka (Petite fille) jo je obdelal v treh različnih zgodovinskih obdobjih.


»Konec poletja 2021 sem odpotoval v državo New York in se v iskanju Case Susanne podal v hribovje Catskills. Imel sem srečo, da sem s pomočjo Kate, Diane, Betsy in Gregoryja lahko oživil to skrivno zgodovino, ta nevidni svet. Njihova zgodba, pripoved o tajni skupnosti, doživi odkrito izpoved. S tem se razkrije tudi drobec kvirovske zgodovine, od McCarthyjeve dobe do sedemdesetih let. Jasno in glasno odzvanjata negotovost njihove eksistence in njihov pogum.« (Sébastien Lifshitz)SO, 11. marca
Pogovor z Lio Bordon po filmu Casa Susanna
Transženska Lia Bordon, ena najbolj medijsko izpostavljenih transspolnih oseb v Sloveniji, je javno spregovorila o svoji življenjski zgodbi, da bi s tem ozaveščala javnost in olajšala vključevanje vseh skupin ljudi v družbo.
Po končanih projekcijah je vstop na pogovore po filmih prost.

SR, 15. marca
Pogovor z ustvarjalkami_ci trans filmov po filmu Casa Susanna
Pogovor bo naslovil pomen varnih prostorov za trans osebe ter osebe raznih spolnih in seksualnih manjšin. Avtentične filmske reprezentacije družbenih manjšin lahko omogočajo opolnomočenje in uteho, lahko pa prispevajo tudi k nepotrebnemu potvarjanju stereotipnih podob. Z ustvarjalkami_ci trans filmov iz Slovenije bomo razmišljali, ali film Casa Susanna daje verodostojno uteho in obenem legitimno reprezentacijo podob trans oseb, ter iskale optimalne filmske podobe in narative za predstavitev trans zgodb in skupnosti.
Sodelujeta: Lea Aymard, snemalka, direktorica fotografije in trans aktivistka, Zavod TransAkcija; Ana Čigon, umetnica, videastka, performerka ter učiteljica za film in video na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana; povezuje: Linn Julian Koletnik, dolgoletni trans aktivist, AIS.
V sodelovanju z Amnesty International Slovenija (AIS)
Po končanih projekcijah je vstop na pogovore po filmih prost.

Sekcija: TEKMOVALNI
Režija: Sébastien Lifshitz
Država, letnica: Francija, ZDA, 2022
Trajanje filma: 97
Podnapisi: slovenščina
Jezik: angleščina

Ogled filma v kinematografih:

sob., 11.03.2023 21:00 Kosovelova dvorana Nakup
sre., 15.03.2023 20:10 Kosovelova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Prodaja:
Agat Films
julie@agatfilms.com
Deli povezavo
Filmografija
La traversée (2001), Wild Side (2004), Les invisibles (2012), Bambi (2013), Les vies de Thérese (2016), Adolescentes (2019), Punčka (Petite fille, 2020)