Smeti naše vsakdanje
Matter Out of Place
Matter Out of Place
Naslov filma obrazloži, da so »stvari zunaj konteksta« vsi objekti, ki izvirno ne spadajo v neki prostor. Npr. smeti v naravnem okolju. Svet se duši v smeteh in plastiki, ki jih proizvaja človeštvo, najdemo jih od urbanih okolij do navideznega počitniškega paradiža v tropskih krajih. Kam gredo vse smeti, ki jih človek pušča za sabo? Kako jih obdelajo? Film v seriji kompozicijsko natančnih vinjet pokaže Sizifovo delo čistilcev na vseh straneh sveta, od elitnih smučarskih središč v Švici in predmestja Tirane v Albaniji, do gorskih kotičkov v Himalaji in obmorskega paradiža na Maldivih. Vse v režiserjevem karakterističnem slogu, brez kontekstualizacije in odvečnih besed. Podobe govorijo zase.


»Izraz (op. prev., 'matter out of place' iz izvirnega naslova) smo povzeli po festivalu Burning Man v puščavi Nevade, kjer smo mdr. snemali. Vse, kar tam po festivalu ostane – ne samo smeti, temveč vse, kar ni 'imanentna prvina okolja', in česar tam poprej ni bilo – velja za stvar, ki ni na svojem mestu. Vse, kar so ljudje prinesli s seboj, kar tja ne sodi in je treba znova odstraniti. Od tod izvira izraz mooping, izčrpno čiščenje prizorišča po dogodku. Menim, da je lep opis, ki misel pelje dlje, onkraj konkretnega koncepta smeti, in zajame vse, česar brez nas ne bi bilo tam ali kar zaradi človekovega posega ne bi bilo spremenjeno. Ljudje smo ustvarili gromozansko količino neimanentne snovi.« (Nikolaus Geyrhalter)


TO, 14. marca
Pogovor po filmu Smeti naše vsakdanje
Gost: Jaka Kranjc, strokovni vodja Ekologov brez meja, pri katerih se zadnje desetletje posveča preprečevanju nastajanja odpadkov, izboljšanju ravnanja in zmanjševanju onesnaževanja na ravni držav, občin, podjetij in posameznikov.
Pogovor vodi: Maja Prijatelj Videmšek, dolgoletna novinarka Dela, ki se posveča okoljevarstvenim, naravovarstvenim in prehranskim tematikam ter prihodnosti kmetijstva; objavljala je tudi v številnih uglednih svetovnih revijah in časopisih ter je soavtorica knjige Zadnji dve o projektu reševanja severnih belih nosorogov pred izumrtjem.
Po končanih projekcijah je vstop na pogovore po filmih prost.

Sekcija: AKTUALNI, DRUŽBENO KRITIČNI
Režija: Nikolaus Geyrhalter
Država, letnica: Avstrija, 2022
Trajanje filma: 100
Podnapisi: angleščina, slovenščina
Jezik: nemščina, angleščina, albanščina

Ogled filma v kinematografih:

sob., 11.03.2023 18:30 Kinodvor Nakup
tor., 14.03.2023 18:20 Kosovelova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Prodaja:
Austrian Film Commission
festivals@afc.at
Deli povezavo
Filmografija
Pripyat (1999), Kruh naš vsakdanji (Unser täglich Brot, 2005), 7915 Km (2008), Abendland (2011), Homo Sapiens (2016), Erde (2019)