Temni pokrov sveta
Temni pokrov sveta
A World Beneath a Dark Lid
Izjemen letalec, fotograf, alpinist in okoljevarstvenik Matevž Lenarčič na svojih poteh okoli sveta z ultralahkim letalom zbira delce črnega ogljika, ki je drugi največji povzročitelj globalnega segrevanja. Matevž je samoten pustolovec, ki se v krhki lupini majhnega letala velikokrat približa točki, od koder ni vrnitve. Preletel je že severni tečaj, najvišjo goro sveta, pristal na Antarktiki, nad oceanom letel šestnajst ur brez postanka in trikrat z letalom obkrožil svet. In še danes je alpinist. Matevževa potovanja so dobila globlji smisel, ko je spoznal Grišo Močnika, ki raziskuje vpliv črnega ogljika na podnebje in naša življenja.


»Ko sem se pridružil Radu Likonu pri spremljanju Matevževih podvigov, sem poskušal film o pustolovskem pilotu spremeniti v okoljski film. Neverjetno skromni Matevž nas je vlekel stran od njegove osebne zgodbe in potrebovali smo čas za spoznanje, da je on tisti, ki naj nas vodi od prvega do zadnjega posnetka.« (Amir Muratović)


NE, 12. marca
Pogovor s filmsko ekipo po filmu Temni pokrov sveta
Po končanih projekcijah je vstop na pogovore po filmih prost.
Sekcija: AKTUALNI, DRUŽBENO KRITIČNI
Režija: Amir Muratović
Država, letnica: Slovenija, 2022
Trajanje filma: 88
Podnapisi: angleščina
Jezik: slovenščina

Ogled filma v kinematografih:

ned., 12.03.2023 18:30 Kosovelova dvorana Nakup
sob., 18.03.2023 20:00 Kosovelova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Prodaja:
Cebram
rado@cebram.si
Deli povezavo
Filmografija
Od Kneippa do kofeta s smetanco in nazaj (1992), Fabiani : Plečnik (2006), Bila so Titova mesta (2017), Cankar (2018), Idealna mesta (2021)