Veseli delavec
The Happy Worker
The Happy Worker
Ste na delu podvrženi stresu, šikaniranju, slabim delovnim pogojem, imate občutek, da vodstvo podjetja nima ustreznih kvalifikacij ali da, zavestno ali nezavestno, upočasnjuje delo in učinkovitost, npr. z neskončnimi sestanki in strokovnimi usposabljanji? Na ta in še številna druga vprašanja skuša odgovoriti Veseli delavec, ki za iztočnico vzame star Cijin priročnik z nasveti, kako s sistematičnimi uničevalnimi akcijami učinkovito onesposobiti nasprotnika. Film na eni strani združi ljudi, ki so bili na delu podvrženi ekstremno stresnim razmeram, na drugi pa o problemu sodobne preobremenjenosti in iztrošenosti spregovorijo strokovnjaki kot npr. antropolog David Graeber.


»Zamisel za dokumentarec se je porodila pred nekaj leti v obdobju, ko je moja žena delala za Nokio, od zlatih časov do Microsoftovega prevzema. Iz prve roke sem pričeval posledicam slabega vodenja. Opazoval sem, kako se je ta čudovita, predana, visoko usposobljena ekipa preprosto porazgubila … zatem pa se je vsa zadeva okoli Nokie izkazala kot tragedija za Finsko.« (John Webster)


ČET, 16. marca
Pogovor po projekciji filma Veseli delavec
Gostja: dr. Jana Javornik, predavateljica in raziskovalka na univerzah v Leedsu, Stockholmu in Utrechtu ter na slovenskem Inštitutu za novejšo zgodovino; preučuje javne politike in delovna razmerja, (r)evolucijo organizacije dela in delovnega časa, neenakosti in različnost; je (so)avtorica številnih znanstvenih publikacij, (so)urednica znanstvenih revij in knjig ter članica številnih interdisciplinarnih raziskovalnih in strokovnih skupin in svetov, civilnodružbenih organizacij, med drugimi slovenskega Sledilnika in Podnebnika covida 19. Redno piše in komentira za ugledne svetovne medije, v Sloveniji za Večer, Dnevnik in Mladino ter obe televiziji. Je podpornica delavskega gibanja in gibanj v podporo ohranjanja javnih sistemov ter nasprotnica naraščajočemu populizmu.
Po končanih projekcijah je vstop na pogovore po filmih prost.
Sekcija: AKTUALNI, DRUŽBENO KRITIČNI
Režija: John Webster
Država, letnica: Finska, 2022
Trajanje filma: 82
Podnapisi: slovenščina
Jezik: angleščina

Ogled filma v kinematografih:

pet., 10.03.2023 17:00 Kosovelova dvorana Nakup
čet., 16.03.2023 17:00 Kosovelova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Prodaja:
Cat & Docs
cat@catndocs.com
Deli povezavo
Filmografija
Vacuum-Cleaner Salesmen (1993), Losing It (1999), Rooms of Shadow and Light (2001), Recipes for Disaster (2008), Eye to Eye (2020)