Neuvrščeni: Dosje Labudović
Nesvrstani: Dosje Labudović
Non-Aligned: Scenes from the Labudovic Reels
Ko so se leta 1961 v Beogradu zbrali voditelji držav tretjega sveta, se je rodilo gibanje neuvrščenih, ki so nasprotovali hladnovojni delitvi na vzhod in zahod. Dogodek je bil izdatno dokumentiran in medijsko podprt, toda dokumentirani so bili tudi ostali Titovi politični projekti in potovanja po svetu. Če je njegova potovanja poosebljala ladja Galeb, pa je avdiovizualno gradivo beograjskih Filmskih novosti poosebljal Stevan Labudović, Titov osebni snemalec in soudeleženec znamenitega beograjskega vrha, ki je od sredine petdesetih let dokumentiral vse ključne dogodke ob osamosvajanju držav tretjega sveta izpod kolonialnega primeža. Mila Turajlić je iz impozantnih arhivov Filmskih novosti ustvarila potentno in pomenljivo sliko političnih delitev tistega časa, pa tudi podobo Jugoslavije na vrhuncu njenega zunanjepolitičnega vpliva.

"Ko sva s Stevanom začela snemati, se mi niti sanjalo ni, kako prostrana je njegova zgodba. Ob začetku najinega snemanja sem vedela dve stvari - da so ga v Alžiriji šteli za junaka (poimenovali so ga "Filmsko oko revolucije") in da je bil imenovan za snemalca jugoslovanskih Filmskih novosti, ki je spremljal potovanja predsednika Tita. Toda tedaj nisem razumela povezave med tema dejstvoma. Šele ob koncu tega triletnega obdobja sem spoznala, da je kot snemalec pričal vsem ključnim političnim trenutkom pri oblikovanju gibanja neuvrščenih. Tega mi ni razkril." (Mila Turajlić)


SOB, 16. marca, in NED, 17. marca
Pogovor režiserko Milo Turajlić po filmu
Po končanih projekcijah je vstop na pogovore po filmih prost.


Sekcija: MITI, IKONE, MEDIJI
Režija: Mila Turajlić
Država, letnica: Srbija, Hrvaška, Francija, Črna gora, 2022
Trajanje filma: 105
Podnapisi: angleščina,slovenščina
Jezik: srbščina, francoščina, angleščina

Ogled filma v kinematografih:

sob., 16.03.2024 18:30 Kosovelova dvorana Nakup
ned., 17.03.2024 11:00 Kinodvor Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo
storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Prodaja:
Poppy Pictures
[email protected]
Deli povezavo
Filmografija
Cinema komunisto (2010), Druga stran vsega/Druga strana svega (2017), Ciné-Guerrillas: Scenes from the Labudovic Reels (2022)