Zajeti v izviru - Slovenski otroci Lebensborna
/
Snatched From the Source
Dokumentarec o zadnjih še živečih žrtvah nacističnega rasnega eksperimenta. Leta 1942 je bilo okrog trideset "rasno ustreznih" slovenskih otrok vključenih v zloglasen nacistični program Lebensborn, ki ga je zasnoval Heinrich Himmler in je bil namenjen širitvi arijske rase. Program je bil sprva zastavljen kot mreža materinskih domov in porodnišnic, v katerih so se lahko rodili rasno ustrezni nezakonski otroci, pozneje pa so se vanje stekali nasilno ukradeni dojenčki, ki jih je okupatorska vojska, po dekretu idejnega vodje, ugrabljala na Poljskem, Češkoslovaškem, v Ukrajini in tudi v Sloveniji. Večina teh otrok je bila oddana v posvojitev nemškim parom, ki so bili vsaj na videz zvesti nacističnemu režimu. Film pripoveduje zgodbo štirih slovenskih otrok Lebensborna: Ingrid von Oelhafen iz Nemčije, Hayma Henryja Hayderja s Kostarike, Franca Zagožna iz Belgije in Ivana Acmana iz Slovenije.

"Zame ta film nastaja že od leta 2014, ko se je zaključil Banditenkinder - slovenskemu narodu ukradeni otroci. V njem sem namreč omenila zgodbo slovenskih dojenčkov iz Lebensborna in od takrat se čutim dolžno, da tej zgodbi namenim ločen projekt. Poznavanje lastnih korenin se mi zdi ena najpomembnejših človeških potreb in tudi osnovna pravica. Najbolj me je nagovorilo to, da o ukradenih otrocih, še posebno pa o ukradenih dojenčkih, ki jih je pogoltnil rasni eksperiment Heinricha Himmlerja, imenovan Lebensborn, nismo ničesar vedeli." (Maja Weiss)


SRE, 13. marca
Pogovor s filmsko ekipo po filmu
TOR, 19. marca
Pogovor z režiserko Maja Weiss po filmu
Po končanih projekcijah je vstop na pogovore po filmih prost.

Sekcija: TEKMOVALNI
Režija: Maja Weiss
Država, letnica: Slovenija, 2023
Trajanje filma: 79
Podnapisi: slovenščina
Jezik: nemščina, slovenščina, angleščina, španščina

Ogled filma v kinematografih:

sre., 13.03.2024 19:30 Kosovelova dvorana Nakup
tor., 19.03.2024 20:30 Kinodvor Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo
storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Prodaja:
Bela film
[email protected]
Deli povezavo
Filmografija
Fant, pobratim smrti (1992), Foto film 2001 (1996), Adrian (1998), Cesta bratstva in enotnosti (1999), Nuba, čisti ljudje (2000), Varuh meje (2002), Odkrivanje skritega spomina Angele Vode (2011), Beli bojevnik v črni obleki (2018)