SL

  24. FDF

  Spremljevalni program

  Žirija

  Amnesty International Slovenija

  Nakup vstopnic in ogled filmov na VOD

  Dokumentarci na družbenih omrežjih

  Galerija

  Za medije

  Arhiv

  25. Festival dokumentarnega filma
  10. - 17. marca 2023

  • Objava programa in začetek prodaje vstopnic: 
   23. februarja 2023
  • Novinarska konferenca in izdaja kataloga:
   28. februarja 2023

  Dobitnik nagrade Amnesty International Slovenije

  Žirija v sestavi Margje de Koning, Siniša Gačić, Kaja Atanasova je sprejela odločitev, da nagrado najboljšemu filmu na temo človekovih pravic podeli filmu Otroci megle.  

  Otroci megle (Nhung dua tre trong suong) 
  Režija: Ha Le Diem 
  Vietnam, 2021; 90' DCP 
  Več o filmu >>
  Obrazložitev žirije: 
  Diem Ha Le nas je s filmom Otroci megle navdušila na vseh ravneh filmske pripovedi. Z neverjetno čustvenim režijskim in snemalnim pristopom nas popelje v življenje mlade protagonistke, ki s pametnim telefonom v roki živi razpeta med sodobnim svetom in ruralno tradicijo dogovorjenih porok. Kompleksna tema je obdelana način, da je niti ni potrebno razumeti, saj posledice odvzema individualne pravice do izbire prihodnosti čutimo skozi filmske podobe. Najlepše pri vsem pa je, da ne čutimo le notranjega sveta protagonistke, karakterizacija vseh likov v filmu, tudi tistih, ki jim je tradicija dodelila vlogo antagonistov, je tako dovršena, da razumemo tudi njihovo bitko s preživeto prakso dogovorjenih porok.

  Izredna projekcija dokumentarca ukrajinske avtorice


  ČE, 17. marca, ob 17.15
  Ta dež ne bo ponehal (This Rain Will Never Stop)
  Ukrajina, Latvija, Nemčija, 2020, 102' 
  Režija: Alina Gorlova

  Zbrana sredstva od prodaje vstopnic namenjamo ukrajinskim filmskim ustvarjalcem, ki so ostali v domovini in dokumentirajo vojno. 

  Andrija Sulejman je nenavadna kombinacija slovanskega in arabskega imena; pripada dvajsetletnemu mladeniču, Kurdu, ki je z enega vojnega območja v ranem otroštvu prebegnil v vzhodno Ukrajino, da bi se znova znašel sredi negotovih političnih razmer. Ukrajinska režiserka Gorlova spremlja Andrijevo zgodbo, ko hoče znova srečati v Siriji živeče starše. To ni le intimna zgodba razseljene družine, temveč podoba sodobnega sveta, ki ga določajo vojaške parade, begunski centri in humanitarne misije.
  Ministrstvo za kulturo
  Automatic servis
   

   

  Partnerji

  kinodvor
  Kinoteka