SL

  Spremljevalni program

  Dokumentarni dan na Festivalu dokumentarnega filma

  SO, 12. marca 
  Dvorana M1

  Brezplačno, obvezne prijave do 11. 3. do 14. ure: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  Dokumentarnica in pomen razvoja dokumentarnega filma 

  Od 11. do 12. ure

  Dokumentarnica in pomen razvoja dokumentarnega filma Predstavitev Dokumentarnice, filmske delavnice za izobraževanje in razvoj dokumentarnih filmov. 
  Leta 2021 je bila prva izvedba delavnice v organizaciji Društva slovenskih režiserjev in režiserk ter s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije. Pod mentorskim vodstvom Petre Seliškar, Roka Bička in Matjaža Ivanišina je svoje projekte začelo razvijati šest udeležencev. 

  Poleg predstavitve delavnice bodo navzoči spregovorili tudi o pomenu razvoja dokumentarnih filmov in njihovih predstavitev na mednarodnem prizorišču. 

  Sodelujejo: Petra Seliškar, predsednica sekcije DSR Dokumentaristi; Matevž Luzar, predsednik Društva slovenskih režiserjev in režiserk.

  Helle Hansen Vid Neyst: Razvoj dokumentarca za boljši film 
  Predavanje (Masterclass)
  Od 12.15 do 14. ure 
  Helle Hansen Vid Neyst bo izpostavila pomen zaupanja v avtorje dokumentarnih filmov, ki jim je treba omogočiti čas za podroben razvoj tem in protagonistov svojega filma. Raziskovanje obojega je dolgotrajen proces, ki zahteva tako fokus kot tudi vztrajnost. Predavateljica bo ob primerih iz svoje dolgoletne prakse kot selektorica filmskih dokumentarcev predstavila pristope, ki so lahko v pomoč tako dokumentaristom kot filmskim centrom pri oblikovanju strategije nacionalnega dokumentarnega filma. 

  Helle Hansen Vid Neyst je priznana dolgoletna urednica in selektorica dokumentarnih filmov na danskem in norveškem filmskem inštitutu. Pred tem je delovala kot dokumentaristka in novinarka. Trenutno je urednica in selektorica norveškega sklada Filmfond Nord. 

  Pogovor z Nado Pretnar
  NE, 13. marca 2022
  Kosovelova dvorana

  Amnesty International Slovenije po ogledu filma Prvih 54 let: Skrajšani priročnik za vojaško okupacijo pripravlja pogovor z Nado Pretnar, predstavnico Gibanja za pravice Palestincev, ter Wafo Y. Kanan, farmacevtko in vodjo projektov pri humanitarnih organizacijah iz Gaze, ki živi v Sloveniji. Tema pogovora bo kršenje človekovih pravic Palestincev v Izraelu in na Zasedenih palestinskih ozemljih.

  Pogovor o delavskem lastništvu
  TO, 15. marca 2022, po projekciji filma Tovarne delavcem z začetkom ob 20.30

  V soorganizaciji z Inštitutom za ekonomsko demokracijo
   
  Po projekciji dokumentarnega filma Tovarne delavcem bo pogovor s Srdjanom Kovačevićem, režiserjem filma, in Dragom Vargo, nekdanjim sindikalnim predstavnikom, danes pa direktorjem delavskega podjetja Itas. Gledalec je z dokumentarnim filmom umeščen v turbulentne čase poslovnih težav, menedžerskih prevar in delavske želje po dostojnem plačilu. V pogovoru se bomo dotaknili vloge delavskega lastništva v kapitalizmu, razkrili motive antagonistov Itasove zgodbe in se spraševali o prihodnosti alternativnih modelov lastništva v gospodarstvu. Pogovor bo vodil Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo, organizacije, ki po vzoru najboljše tuje prakse v Slovenijo vnaša svež veter na tem področju.